Špilberk Food Festival 2016

Líbí se Vám to? Řekněte o nás svým kamarádům, sdílejte...

7. 6. 2016 – Uplynulý červnový víkend na brněnském hradu Špilberk již popáté ovládli čeští mistři gastronomie. Od pátku 3. do neděle 5. června tu svá jídla představilo celkem 19 různých subjektů.

Celá řada šéfkuchařů, vinařů a dalších odborníků tak milovníkům dobrého jídla zprostředkovala jedinečný gurmánský zážitek spolu s bohatým doprovodným programem.

spilberk-food-festival-tramvajova-stola-02-ara_galerie-980 13392020_1206475062695968_7976665057751926092_o 13391454_1206767622666712_846590051770965223_o 13329332_1206475682695906_6717311833067784744_o 13320901_1206472219362919_7202495418751898097_o 13320349_1206470979363043_862261217137125346_o

Během prvního červnového víkendu prodchnuly celý areál brněnského Špilberku vůně nejrůznějších pokrmů a lahodných nápojů. Už popáté se tu sešli fanoušci a mistři gastronomie z celé České republiky. Návštěvníci mohli navíc letos ochutnat opravdu neotřelé pokrmy, jako například francouzskou specialitu – šneky, v režii rodinné šnečí firmy z Olomouce Barkona Snails.„Na festivalech, zvlášť tady na Špilberku, jsou lidé daleko zvědavější než dříve. Třeba před dvěma lety se tvářili většinou velice nedůvěřivě. Tady už lidé ochutnávají daleko ochotněji nejen šneky po burgundsku, což je asi nejoblíbenější jídlo připravované ze šneků, ale i další šnečí pochoutky,“ popsal Radek Koňárek z Barkona Snails.

Tradiční pokrmy i brouci všeho druhu

Mezi tradičnějšími menu, ve kterých nechyběly masité pokrmy či jídla z mořských ryb, vyčníval také projekt Brouk na talíři, díky němuž mohli zájemci okusit nevšední pokrmy s restovanými cvrčky, sarančaty nebo bourcem morušovým. „Celé mysterium kolem hmyzu lidi táhne. Lahodná chuť je pro ně překvapením, protože to, co je kdysi děsilo, je naopak nadchlo tak, že by si dali ještě jednou. Mezi nejoblíbenější patří sarančata a cvrčci,“ svěřil se Jan Škraňka, autor projektu Brouk na talíři. „Reakce jsme zaregistrovali neobyčejně příznivé, i když se mnohdy hosté nejdříve zaleknou, protože před úpravou se pokrmy ještě hýbou, ale pokud zlomí odpor a vloží sušený hmyz do úst, vidíme velikou úlevu a spokojenost,“ dodala jeho kolegyně Kamila Kroupová.

Nechyběla celá řada kuchařských show ani soutěž v otevírání ústřic

Doprovodný program rozhodně nezůstal pozadu za uplynulými úspěšnými ročníky. Celým festivalem provázel přední český šéfkuchař Dalibor Navrátil. Návštěvníci mohli díky spolupráci se světově proslulou francouzskou firmou Moët a Chandon sledovat umění sabráže – otevírání lahve šampaňského setnutím hrdla šavlí. Svůj um převedl rovněž sushimaster Noritada Saito z KOISHI fish & sushi restaurant, který na Catler pódiu naporcoval tuňáka o hmotnosti 52,4 kilogramů. Nechyběla ani soutěž v otevírání ústřic, večerní barmanská ohňová show Martina Vogeltanze či kurzy grilování a školička vaření od Kuliner plus. Stejně jako loni si mohli zájemci vychutnat exkluzivní pětichodové menu podávané v Královské kapli, připravované ve spolupráci s KOISHI restaurantem. Přítomnost na třídenním festivalu zpříjemňoval pátečním hostům rovněž speciální hudební doprovod – o večerní swing se postaralo SONO centrum a na dalších místech hradního areálu se v pátek objevili DJ Petr Zakopal a DJ Schafff. V sobotu návštěvníky potěšila dobová hudba ze stánku CzechTourism v rámci kuchařské roadshow Karla IV.

Vinné i pivní sommeliérství a unikátní zmrzliny

Kromě zavedených restaurací, jako KOISHI fish & sushi restaurant, Noem Arch Restaurant, Boulevard restaurant, restaurant a steakhouse Monte Bú, Butcher’s, Sono Restaurant nebo Ristorante Piazza se zde objevilo několik nových jmen. Úplně poprvé se na festivalu mohly prezentovat podniky jako FAIRCAFÉ Restaurant, Barrio Gotico Café z Kurdějova, restaurace Hnízdo nebo Light of India. Celkem se na festivalu představilo více než patnáct různých vinařství. Další degustace byly zasvěceny rovněž rumům, whisky, čaji nebo kávovému umění. O čepované pivo a pivní sommelierství se po celé tři dny staral pivovar Krušovice a restaurace Zlatá loď. Milovníci dezertů a sladkých pokrmů ochutnali zákusky od Dolce Passione pod vedením šéfcukráře Martina Beránka a jeho kolegy Tomáše Kernera. Fanoušky zmrzliny potěšily produkty od Ice Capone ze zcela přírodních surovin, tyto unikátní zmrzliny jsou vyráběné pomocí technologie původem z Thajska.

Co se na festivalu těšilo největší oblíbenosti?

„Úplně jsme vyprodali profiterolky s mučenkovým moussem ve slaném karamelu, což nás těší a hned je zařadíme do nového jídelního lístku,“ svěřila se Monika Trefilová z FAIRCAFÉ Restaurant, který se na festivalu představil úplně poprvé.

„Já jsem se rozhodl, že jednoho broučka sním živého – konkrétně potemníka brazilského, pro mě to byl úžasný zážitek, protože to bylo poprvé. Věřím, že to možná bude jídlo blízké budoucnosti,“ zmínil se Janko Martinkovič z KOISHI fish & sushi restaurant.

“Výborných pokrmů jsme ochutnali celou řadu, ale nejlepší pro mě byl asi grilovaný hovězí pupek s bramborami pečenými v hovězím vývaru od restaurace Hnízdo. Dále nás s přítelem oslovil Memphis Burger s trhaným vepřovým masem ve steakhousu Monte Bú a dark chocolate cake od Sono Restaurant,“ svěřila se návštěvnice Mariana.

„Nás nejvíce oslovil asi Thai noodle salad s avokádem a mangem v thajském dresinku, spolu s vanilkovým cheesecakem od Butcher’s,“ shodly se návštěvnice Kateřina a Tereza.

Organizátoři už teď usilovně přemýšlejí, čím by návštěvníky potěšili příští rok a registrují zájem ze strany restaurací, které by se na příštím festivalu chtěly představit. „Přesná kritéria pro výběr nemáme, ale samozřejmě klademe důraz v prvé řadě na kvalitu. Často nás také některé podniky osloví svým neotřelým a zajímavým konceptem nebo použitím netradičních surovin. Myslím, že se nám docela daří vytvářet pestrou a zajímavou nabídku pokrmů a nápojů z celého světa,“ uvedla organizátorka festivalu Kateřina Bílková.

Poskytovatel části finančních prostředků je Jihomoravský kraj a tento projekt je podporován Vinařským fondem. Festival se koná pod záštitou primátora statutárního města Brna Ing. Petra Vokřála a za podpory statutárního města Brna, poděkování patří také Muzeu města Brna. Špilberk Food Festival je nově součástí projektu Wine Weekend Brno.Hlavními partnery letošního festivalu se stal pivovar Krušovice, minerální voda Korunní a hlavním mediálním partnerem Restu.cz.

O Špilberk Food Festivalu

První ročník Špilberk Food Festivalu proběhl v roce 2012 a od té doby se těší stoupající oblibě hostů. Je určený pro milovníky dobrého jídla, ale také pro ty, kdo chtějí ochutnat speciality z restaurací, do kterých běžně nechodí. „Špilberk Food Festival není jen o jídle, je to o vášni z vaření, o gastronomii jako umění,“ popisuje organizátorka akce Kateřina Bílková.

Zdroj text a foto: Stanislav Podroužek

http://www.brouknataliri.cz/author/

O projektu -