Smažený šváb je maturitou

Líbí se Vám to? Řekněte o nás svým kamarádům, sdílejte...

Příprava a konzumace švábů je jakousi hmyzí maturitou. Toto malé roztomilé zvířátko téměř vůbec nelze zabít a to dokonce ani teplem (cvrček 3 vteřiny). Šváb totiž nemá centrální nervovou soustavu a přežívají nepoškozené části.

Podle výpovědí entomologů vydrží radioaktivitu, zhruba kilometrový ponor ve vodě a velkému mrazu odolá okamžitě hybernací, bez jakékoli přípravy. S odstraněnou hlavičkou vydrží zhruba 14 dní a umírá na nedostatek vody a potravy. Z tohoto důvodu ho nemůžeme připravovat jako ostatní hmyz.  Jestliže nám u cvrčka stačí 3 vteřiny na másle, u švába doporučujeme dlouhé smažení na oleji při vysoké teplotě. Hotový šváb je ten, kterého krunýř se „rozevře“. Jí se pak jako kreveta – vycucnutím zadečku.

Chuť švába je velmi specifická, zejména podle toho, čím ho krmíme. Zejména u větších druhů, jakým je například šváb argentinský (z videa), se setkáváme s masitou chutí. Nutriční hodnoty švába jsou ohromující – obsahuje obrovské množství enzymů, proteinů a jiných prospěšných látek.

http://www.brouknataliri.cz/author/

O projektu -